Sterke afname aantal gehuwden in Meppel

Meppel – Sinds 2010 nam het aantal gehuwden in Drenthe af met 6,5%. Ondanks deze afname, zijn in Drenthe bovengemiddeld veel mensen getrouwd. Van alle Drenten is in 2020 42,7% gehuwd, wat meer is dan het landelijk gemiddelde van 38,6%. Dit en meer blijkt uit onderzoek van ThePerfectWedding.nl naar de meest recente trouwcijfers. In Meppel is 40,1% van de mensen gehuwd. Dat is het laagste percentage van de hele regio. De daling was echter wel lager dan elders, op Staphorst na dan.

In deze regio zijn de percentages gehuwden als volgt: Westerveld 46,6%, Staphorst 46,5%, De Wolden 46%, Hardenberg 44,1%, Steenwijkerland 44%, Hoogeveen 41,7% en Meppel 40,1%. De daling was in Steenwijkerland het grootst, 6,6%, vervolgens Westerveld 6,3%, Hoogeveen 5,9%, De Wolden 5,7%, Hardenberg 4,3%, Meppel 3% en Staphorst 0,7%.

Emmen en Noordenveld

In alle Drentse gemeenten nam het aantal gehuwde inwoners af. Vooral in de gemeenten Emmen en Noordenveld daalt het aantal gehuwden sterk sinds 2010: -7,7%. In Borger-Odoorn is het grootste aandeel van de bevolking getrouwd: 47,2%. Assen telt relatief gezien de minste gehuwden. Van alle Assenaren is 38,3% gehuwd, waarmee het de enige gemeente in Drenthe is waarin minder gehuwden wonen dan landelijk gemiddeld.

In 2020 werden 20,4% minder huwelijken gesloten dan in 2019. Sinds 2013 ligt het jaarlijkse aantal Nederlandse huwelijkssluitingen rond de 65.000, maar in 2020 waren dit er net iets meer dan 50.000. In 2020 stelden veel bruidsparen hun bruiloft uit in verband met de coronamaatregelen. Van een trouwseizoen was daardoor geen sprake. Pas in oktober kwam het aantal gesloten huwelijken op een niveau van een jaar eerder.

Trouwseizoen

Verloofden die hun bruiloft plannen voor 2021, kiezen vooral voor een datum in de tweede helft van het jaar. Normaal gesproken begint het trouwseizoen in april, maar dit jaar lijken de vaccinaties te worden afgewacht. Vooral van juli tot en met september plannen bruidsparen hun bruiloft.

Sarah Glasbergen van ThePerfectWedding.nl verwacht dat er een run komt op trouwen later dit jaar en in 2022: “Het trouwseizoen lijkt echt te verschuiven door de komst van de vaccins. Als er straks meer mogelijk is door het vaccinatieprogramma of de lagere besmettingsgraad, denk ik dat trouwleveranciers misschien zelfs overladen worden met kortetermijnaanvragen.”

Het bericht Sterke afname aantal gehuwden in Meppel verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!