IJspret voorbij: waterschap start gemalen weer op door dooi

Meppel – Nu de vorst voorbij is, zorgen smeltend ijs en grote hoeveelheden sneeuw én het ontdooien van de grond voor een toenemende afvoer van water. Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) start daarom de bemalingen in het hele werkgebied weer op. Zo is vandaag gemaal Stroink tussen Vollenhove en Blokzijl weer begonnen met het wegpompen van water uit Noordwest-Overijssel. Ook andere gemalen gaan weer in werking.

Om te kunnen malen, moeten de gemalen ijsvrij zijn. Gemalen die zijn vastgevroren, worden vanaf vandaag weer ijsvrij gemaakt. Daarnaast worden ook de stuwen weer beweegbaar gemaakt. Het waterschap gaat voorzichtig te werk met het opstarten van de gemalen. Te snel afvoeren van water, kan schade aanbrengen aan oevers en kaden door aanhangend ijs. Hierop worden extra inspecties uitgevoerd.

IJs wordt onbetrouwbaar

De ijsdikte op meren, sloten, vaarten en kanalen neemt nu snel af. Daardoor wordt het ijs onbetrouwbaar. Door de bemaling ontstaat er stroming onder het ijs. Hierdoor ontstaan zwakke plekken  die niet duidelijk zichtbaar zijn.

De komende dagen wordt er geen vorst van betekenis meer verwacht. Het waterschap adviseert  iedereen om niet meer het ijs op te gaan. Nu de vorst verdwijnt, is het afvoeren van het water de eerste prioriteit om wateroverlast te voorkomen.

 

Het bericht IJspret voorbij: waterschap start gemalen weer op door dooi verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!