Gelijke kansen voor lokale partijen bepleit

Meppel – De VNG hield zaterdag in samenwerking met het Kennispunt Lokale Politieke Partijen en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het eerste landelijke congres voor alle lokale, regionale en waterschap partijen in Nederland. 560 lokale, regionale en waterschap partijen deden mee aan het congres. Er werd een stevig pleidooi gehouden voor gelijke kansen voor lokale partijen, zoals Sterk Meppel en Gemeentebelangen De Wolden.

In het plenaire programma overhandigde voorzitter van het Kennispunt en wethouder in Zeewolde, Winnie Prins, een manifest aan Jan van Zanen, voorzitter VNG en Chris Kuijpers, directeur-generaal van het ministerie van BZK. Het Kennispunt roept hierin op alle lokale, regionale en waterschap partijen dezelfde kansen te geven als landelijke partijen. Winnie Prins: “Landelijke partijen kunnen putten uit de 25 miljoen subsidie voor politieke partijen die jaarlijks beschikbaar is. Zij besteden dat aan onderzoek, campagne, professionalisering en opleiden en voorbereiden van hun volksvertegenwoordigers. Lokale partijen komen niet in aanmerking voor deze subsidie, maar leveren wel een derde van alle raadsleden en in driekwart van de gemeenten een of meerdere wethouders. Het komt de lokale en regionale democratie ten goede als lokale partijen ook kunnen investeren in hun volksvertegenwoordigers, in campagne en onderzoek. De wet moet hiervoor aangepast worden.”

Jan van Zanen omarmt het manifest: “De lokale democratie is binnen ons systeem het allerbelangrijkste. Het is niet fair dat landelijke politieke partijen bevoordeeld worden ten opzichte van lokale partijen.”

Lees meer: https://vng.nl/nieuws/gelijke-kansen-voor-lokale-partijen-vng-ondertekent-petitie

 

Het bericht Gelijke kansen voor lokale partijen bepleit verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!