Corona hakt er in bij veel inwoners van Drenthe

Meppel – De coronacrisis hakt er in bij veel Drenten. Vooral zelfstandig ondernemers, 18- tot 34-jarigen en mensen met een minder goede gezondheid hebben veel vaker dan de gemiddelde Drent zorgen en problemen. Dat blijkt uit onderzoek van Trendbureau Drenthe onder ruim 950 Drenten, verricht tussen half november en begin december.

Corona heeft grote invloed op werk, inkomen sociale contacten en activiteiten, gezondheid en zorg. Mensen die bang zijn voor besmetting, leggen zichzelf vaak extra maatregelen op. Dit laatste geldt vooral voor mensen met een slechte gezondheid en ouderen (65+).

Zelfstandigen

Mensen die als zelfstandig ondernemer hun brood verdienen, zijn veel vaker dan mensen met een andere bron van inkomsten hun werk of inkomen (deels) kwijtgeraakt door de coronacrisis. Ook maken ze zich veel vaker zorgen over hun financiën. Bij sommigen staat de toekomst van hun onderneming op het spel.

De jongste leeftijdsgroep in het onderzoek, de 18- tot 34-jarigen, blijkt op meerdere terreinen meer nadelen van corona te ondervinden dan andere leeftijdsgroepen. Zo komen eenzaamheid, mentale gezondheidsproblemen en inkomensdaling veel vaker voor.

Gezondheidsklachten

Mensen met een minder goede gezondheid ondervinden door corona extra problemen. Niet alleen hebben ze vaker last van eenzaamheid en toename van gezondheidsklachten, maar ook van problemen op financieel gebied. Het onderzoek duidt erop dat hoe slechter mensen hun gezondheid ervaren, hoe groter de kans dat ‘corona’ hen negatief beïnvloedt.

Over de hele linie is door de coronacrisis bij ongeveer één op de vijf Drenten sprake van slechtere mentale of lichamelijke gezondheid. Het niet kunnen, of durven, ontvangen van benodigde zorg is één van de factoren. Daarnaast spelen andere aspecten van de coronacrisis een rol, zoals het vele thuiswerken en het beperkte sociale leven.

De volledige publicatie is te downloaden (pdf) op de website van Trendbureau Drenthe.

Het bericht Corona hakt er in bij veel inwoners van Drenthe verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!